brutalitatea sinceritatii (2)


lumea se imparte in oameni sinceri si oameni mincinosi. problema e ca prima categorie tinde spre 0 cu o viteza ametitoare, in timp ce cealalta categorie tinde spre 7 miliarde in 2012 cand va veni sfarsitul lumii(imi cer scuze, da` nu ma pot abtine cand vine vorba de 2012..)

uite o dilema pentru voi. daca un om sincer e un om care spune adevarul si doar adevarul, fara cosmetizare si fara adaugiri, presupunem deasemenea ca adevarul este obiectiv si in afara manipularilor personale a celui ce il transmite, atunci exista vreun om sincer?

eu zic ca nu mai este vreun om sincer cu adevarat si  imi argumentez afirmatia:
1. un copil minte fara sa il fi invatat cineva.
2. nu exista obiectivitate reala. avem doar o idee a obiectivitatii ca opus al subiectivitatii. orice gand il avem, este supus automat perceptiilor noastre si modului in care ne relationam la conceptele morale si la lume, practic il obiectivizam prin subiectivismul noastru. adica il facem sa para obiectiv din punctul nostru de vedere care de fapt e subiectiv, din moment ce e al nostru.
3. a fi sincer inseamna a spune intotdeauna adevarul si a nu minti nici chiar in lucrurile mici.

daca luam doar aceste 3 puncte care sunt general valabile, ghici la ce concluzie se ajunge?

cineva imi zicea azi ca sinceritatea e cel mai de dorit lucru. atunci cand e ceruta. si are dreptate. sinceritatea e benefica si de dorit dar doar atunci cand cineva iti cere si doreste sa fii sincer cu el. practic o sinceritate fortata isi pierde rostul. pot merge pana acolo incat sa afirm ca o sinceritate fortata este o minciuna rautacioasa. nimanui nu ii trebuie si ar putea trai linistit fara sa o stie.

nu stiu daca loialitatea poate fi asociata cu sinceritatea. da. cred ca pentru a fi loial trebuie sa ai sinceritatea in sange. stiti, sinceritatea este o insusire care se intalneste in oameni din ce in ce mai rar. e o specie pe cale de disparitie. si asta pentru ca desi ne batem in piept ca vrem sinceritate in stanga si in dreapta, tot mai multi de fapt o considera o calitate ne-necesara.

avem nevoie de sinceritate?
vreau ca cineva sa fie sincer intotdeauna cu mine?
pot sa fiu sincer intotdeauna?
pot fi sincer cu mine?

intr-o lume in care valorile morale sunt practic inexistente. in care libertatile si drepturile sunt prost intelese, sau intelese dupa ureche, sa stiti ca nu ma mira ca ceva bun si necesar ca si sinceritatea a fost luata si transformata intr-o arma formidabila. cred ca "sinceritatea" produce cele mai adanci rani. mai adanci chiar si decat dragostea.

mi se pare ironic faptul ca am inlocuit sinceritatea cu dezavaluirile. sa ma mai mir ca o barfa buna spune adevarul mai bine decat o sinceritate diplomata?

toti mintim. unii doar nu vor sa recunoasca.

10 Comments »

  • gravatar Anonim

    nu mai sunt oameni sinceri!..punct...sau semnul exclamarii:)....pt ca sinceritatea nu ne aduce nici slujbe bune nici bani multi si nici apreciere din partea celor ce vor laude nu adevarul..asa ca de ce sa mai fim sinceri?am avea numai de pierdut nu?............

  • apoi ai dreptate anonim... dar vezi tu... la ce iti folosesti sa castigi lumea toata daca iti pierzi sufletul :-??

  • foloseste*

  • gravatar Anonim

    asa e!..eram ironic..da stiu ca te-ai prins:)vorbeam din punct de vedere al lumii in care traim azi:)

  • ' Lumea e asa cum este/ Si ca dansa suntem noi'

  • gravatar Anonim

    e rau daca suntem ca lumea..:Dam fost trimisi in lume dar nu sa fim ca ea:)

  • parte din sinceritate e si sa spui: "prefer sa ma abtin", sau "despre acest fapt prefer sa nu ma pronunt"... desi cred ca aici nu mai e vorba de a minti sau nu, ci deja se trece la tema: a vorbi mult/putin

  • @Incertitudini: ai dreptate. lumea e suma noastra.

    @anonim: mai mult am fost lasati in lume decat trimisi;)

    @cristina turcescu: ma indoiesc ca traducerea postarilor mele in alte limbi va avea vreo logica. daca va fi tradus in acelasi mod in care traduce translatorul google de texte, atunci ma lipsesc. oricum, trebuie sa fii roman sa ma poti intelege. si in al doilea rand, nu fug dupa cititori.

    @yonne: cred ca tainuirea unui lucru face parte din nesinceritate. un adevar nespus e minciuna:D

  • gravatar Anonim

    "dupa cum M-ai trimis Tu pe Mine in lume asa i-am trimis si Eu pe ei in lume"..Ioan 17;)

  • gravatar Alice

    Ai dreptate! sa fii sincer in zilele noastre e ceva rar,dar eu sunt de parere ca mai sunt oameni sinceri(nu in totalitate).dar in lucrurile importante ale vietii au curajul de a fi sinceri si de a infrunta adevarul!

Leave a comment