intelept sau filosof?

"Intelepciunea e in fata omului priceput, dar ochii nebunului o cauta la capatul pamantului"


sa fii intelept sau sa fii filosof?  sa accepti ceea ce ti se intampla sau sa te zbati in tentativa de a raspunde "de ce-ului"? o tentativa de altfel esuata. mai ales cand nu ne place raspunsul. si atunci cautam pana gasim raspunsul care ne convine... la capatul pamantului?

inceputul intelepciunii e frica de Domnul. dar care e continuarea ei? care e finalitatea ei? si de ce intelepciunea incepe cu o frica? e chiar o frica sau doar o subliniere bolduita a recunoasterii autoritatii supreme? 

cineva spunea:" Doamne, da-mi putere sa schimb lucrurile care se pot schimba, rabdare pentru cele care nu se pot schimba si intelepciune pentru a putea face distinctia dintre cele doua..." pentru o alegere corecta avem nevoie de intelepciune?

Solomon nu cere nici moartea dusmanilor, nici bani sa ii invarta cu furca, nici iubirea femeilor, nici 1000 de ani de pace. doar intelepciune. e asa de dorit sa fii intelept?

imi place proverbul de la inceput. asta doar pentru ca ne descrie pe atat de multi prin prisma cautarii. aproape intotdeauna ceea ce avem nu ni se pare suficient. vrem mai mult. vrem sa atingem capatul pamantului, pentru ca poate acolo setea noastra de cunoastere se va potoli.

ati vazut vreun filosof cu setea de intelegere a de ce-ului potolita? inteleptul intelege ca exista lucruri care ii sunt peste puterea lui de atingere. se lasa abandonat in bratul Divinului. dar filosoful nu are liniste... cautarea lui e continua si de multe ori ramane fara tinta.

intelept sau nebun? intelept sau filozof?....




0 Comments »

Leave a comment