dragoste??? ce are de-a face cu casatoria?!!!

urmaream aseara un film. bine, recunosc era un serial. un serial s.f., adica babylon5. nu conteaza despre ce e vorba, pentru ca sunt sigur ca nu aveti aceleasi gusturi ca si mine, asa ca nu are rost sa va explic. si hai sa va zic:

la un moment dat, doi prunci, aleg sa fuga in lume decat sa se lase antrenati in traditiile unei lumi muribunde care voia sa ii casatoreasca cu alte persoane, mai urate, mai batrane dar foarte bogate si influente. ati ghicit. era o lume unde in materie de casatorie, parintii si rudele decideau cine cu cine se casatoreste. casatorii aranjate de la nastere.

unul dintre batranii influenti din film, la care vin cei doi sa ii ceara ajutorul si caruia ii explica faptul ca ei vor sa se casatoreasca din dragoste, el exclama foarte sigur pe sine:" dragoste? ce are a face dragostea cu casnicia?!" moment in care, recunosc, am inceput sa rad.


m-am gandit atunci la ceea ce zicea Constantin Noica: "În Franţa aceasta unde se vorbeşte atât de mult despre iubire, nu cumva lipseşte dragostea?" . si indepartati "Franta", iar in locul ei puneti ce vreti. ideea ramane. daca vorbesti mult despre un lucru, ajungi sa il banalizezi si sa uiti sa il mai faci. ramai doar cu ideea.


zilele trecute mi-a venit un gand ciudat: la inceputuri, era doar noaptea nuntii. si din acel moment femeia si barbatul isi apartineau. fara ritualuri, fara nimic. dupa o vreme, s-a ajuns la nunta si dupa nunta, noaptea nuntii. apoi logodna, nunta, noaptea nuntii. acum avem prietenie, logodna, nunta, noaptea nuntii. unii, s-au gandit sa forteze lucrurile si pentru unii exista: prietenie, concubinaj, logodna, nunta, noaptea nuntii. desi, la ei nu prea mai inteleg rostul noptii nuntii.


de ce oare oamenii, cand vor libertate incep sa desacralizeze lucrurile? mi se pare asa de amuzant cei care se simt incarcerati de credinta si simt nevoia sa se elibereze de Dumnezeu. de parca Dumnezeu te-ar tine cu forta. El nu vrea altceva decat iubirea noastra. iar daca Il iubim, atunci vom asculta si pazi voia Lui pentru ca asa vrem noi si nu pentru ca asa vrea El.


totul e progresie. incepe din nimic si se termina in ceva. o prietenie? o inima? un zambet? o floare? 1+1=1 ? ce sentiment frumos a semanat Dumnezeu in noi. nu-l lasati sa fie desacralizat. iubirea e sacra...

5 Comments »

Leave a comment